75 til 85% af børn i vesten bruger sut. Så det er jo helt almindeligt at vores børn får en sut i munden. Men du har sikkert stillet dig selv spørgsmålet: hvordan får jeg mit barn til at stoppe med at bruge sut? Det tror jeg rigtig mange forældre har spurgt sig selv om flere gange. Men jeg tror også, at mange er i tvivl, hvordan de gør det bedst?

Billede af sut

Hvornår skal mit barn stoppe med at bruge sut?

Barnets suttebehov aftager gerne når barnet er mellem 12 og 15 måneder gammel, og det giver derfor god mening at begynde afvænningen så snart dit barns suttebehov mindskes. For mange børn er sutten også forbundet med tryghed, og det kan derfor være svært at få sit barn til at stoppe med at bruge sut.

Hvad er fordelene ved at mit barn bruger sut?

En sut kan jo først og fremmest skabe tryghed og derfor gøre det lettere for barnet at falde i søvn. Samtidig kan man også bruge en sut, når barnet er utilfreds og ked af det, da den kan være med til at trøste barnet.

En anden KÆMPE fordel er hvis barnet er sulten – men du ikke har mulighed for at amme i den situation I befinder jer i – så kan sutten udsætte mad-behovet for en kort stund.

Samtidig viser undersøgelser, at hvis dit barn bruger sut kan sutten virke smertelindrende ved mindre indgreb. Dette har medført, at babyer der bruger sut oplever kortere sygehusophold! Dette er godt nok vildt, synes jeg 🙂

Baby der bruger sut. Baby har en bamse og sutteklud i hver sin hånd

Hvad er ulemperne ved at mit barn bruger sut?

Der er jo også en række ulemper forbundet med at dit barn bruger sut. Den første ulempe er, at mange børn har svært ved at vænne sig af med at bruge sutten og derfor fører sutten til langvarigt brug. Et langvarigt brug betyder, at barnet bruger sutten efter 2-årsalderen.

Selvom jeg lige har beskrevet, at barnet falder hurtigere i søvn med en sut i munden, er ulempen at barnet også hurtigt vågner igen, hvis sutten falder ud af munden.

Derudover er det en anden sutteteknik der bruges, når barnet bruger sut (eller får sutteflaske) end når barnet får bryst. Det kan derfor gøre arbejdet med at amme en smule svære, da det kan forvirre barnet at skifte mellem sut og bryst. Du bør derfor ikke lade dit barn bruge sut før amningen er kommet godt i gang eller til barnet er minimum 1 måned gammel.

Samtidig har det en række konsekvenser for tænderne, hvis dit barn bruger sut for længe. Barnet bør derfor stoppe med at bruge sut ved 3-årsalderen, men allerede fra barnet er omkring 1,5 år, bør du begrænse barnets brug af sut.

Hvordan får jeg mit barn til at stoppe med at bruge sut?

Så kommer vi til spørgsmålet: hvordan får jeg mit barn til at stoppe med at bruge sut? Der er alverdens gode råd på nettet og du har måske allerede prøvet mange af dem. Men jeg har en lidt anderledes metode.

Jeg er faldet over en fantastisk bog om den magiske suttealf. Bogen er fantastisk, fordi den samtidig er personlig. Og nu tænker du: hvordan kan det lade sig gøre? Men det skal jeg fortælle dig…

Hvordan får jeg mit barn til at stoppe med at bruge sut?: køb bogen om den magiske suttealf

Hvordan får jeg mit barn til at stoppe med at bruge sut - køb bogen om den magiske suttealf

Bogen er lavet af psykolog og børnebogsforfatter: Ina Victoria Haller. Med bogen får I en lettere overgang til et liv uden sut. Bogen kan bruges til at fortælle barnet, at nu er det på tide at stoppe med at bruge sut.

Til bogen medfølger en vejledning i, hvordan forældrene kan forberede suttestoppet, så det gøres bedst muligt.

Bogen er bygget sådan op, at den er personlig. Det betyder, at barnets eget navn skrives ind i historien og på den måde bliver barnet hovedperson i fortællingen. Billeder af barnet i bogen kan desuden også tilpasses efter køn, hårfarve og hudtone.

I bogen får barnet hjælp af den magiske suttealf. Suttealfen gemmer nemlig på en række tips og tricks. Bogen forbereder altså barnet til et liv uden sut.

Hvordan får jeg mit barn til at stoppe med at bruge sut - køb bogen om den magiske suttealf

Bogen kan læses til børn mellem 2 og 4 år og består af 32 sider. Samtidig kan du selv vælge, om du ønsker bogen i A5- eller A4-størrelse.

Køb den personlige bog om den magiske suttealf her.

Læse mine andre indlæg om baby og børn her.

Hvordan får jeg mit barn til at stoppe med at bruge sut?

Post navigation


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *